• beste lezer / de geniale zin van Bernard Dewulf

  1 juli 2021

  Elke dag opnieuw spookt de zin, "het is niet meer dan dat, maar het is wel dat" door mijn hoofd beste lezer. Deze, toch wel geniale woorden uitgesproken door de dichter Bernard Dewulf over mijn idool, schilder Raoul De Keyser helpen een gewone sterveling als ik de dag weer door te komen en sterker nog is dat deze woorden de deuren openen van het atelier waar ik wil zijn. En laat me daar maar achter beste lezer. Ik heb jaren gezocht naar die plaats.

  Lees meer >> | 323 keer bekeken

 • beste lezer / tot het bittere einde

  20 maart 2021

  Volgens een Zweedse studie hebben kunstenaars en andere creatievelingen meer kans op psychische aandoeningen beste lezer maar zijn ze in het algemeen geen gevaar voor onze maatschapij. Ganse dagen in een voorovergebogen houding streepjes trekken is geen uitzondering, zodanig lang dat het lijkt alsof iemand mij heeft gestraft. Misschien is het wel een aandoening opgelopen in mijn jonge levensjaren of een vorm van zelfkastijding? Toch moet ik zeggen dat het pas pijnlijk wordt wanneer iemand tegen je zegt, " Rubens en Rembrandt , dat waren kunstenaars " en dan antwoord ik tegenwoordig maar, ja zeker. Vroeger ging ik heftig in het verweer door de evolutie van de kunst uit te leggen en dat het een persoonlijke weg is, maar dat is zinloos gebleken beste lezer. En op de koop toe  stellen ze dan de twee onvermijdelijke vragen van, verkoop je veel en hoe lang heb je hier aan gewerkt? Aan de hand van deze twee vragen willen ze dan bewijzen dat ze gelijk hebben en misschien hebben ze wel een punt en hebben wij kunstenaars iets zoals boeren die niets liever doen dan boeren tot het bittere einde.

  Lees meer >> | 337 keer bekeken

 • beste lezer / Roger Raveel

  18 maart 2021

  Een jongensdroom werd werkelijkheid voor de jonge Roger Raveel toen hij de excentrieke schilder-schrijver James Ensor ontmoette in Oostende.

  Aarschot 2005, op 11 maart om 22.00 uur om precies te zijn ging mijn droom in vervullig. Het was op de vernissage van Roger Raveel zijn grafisch werk in het cc. Het Gasthuis. Niemand had Roger nog verwacht door het slechte weer, zijn leeftijd en de zorg voor zijn dementerende vrouw Zulma. Maar plots om 22.00 uur stond hij daar samen met Zulma en alles werd stil. Even later hadden we een gesprek, hij hield mijn hand vast en we keken elkaar in de ogen alsof wij grootvader en kleinzoon waren. Ik gaf hem iets kleins, hij lachte en stak het in de binnenzak van zijn beige imperméable. Beste Roger, mijn vrouw Mia en ik komen jou en Zulma eerdaags bezoeken in Brussel.

  Lees meer >> | 336 keer bekeken

 • beste lezer / het werkt

  17 maart 2021

  Vandaag schilder ik niet beste lezer. Vandaag kijk ik naar wat ik gisteren heb geschilderd. Regelmatig denk ik aan mijn leraar Dirk Wildemeersch die vanuit het niets plots achter mijn rug verscheen en met een zachte stem zei, " hang het eens op ". Dan keek hij naar het schilderij en ik naar hem . Ofwel zei hij niets ofwel sprak hij de legendarische woorden uit , " het werkt ". Vandaar beste lezer doe ik vandaag niets anders dan kijken of het werkt. Een schilderij moet werken, je moet er van ver naar toegezogen worden en in het beste geval blijf je een poosje bij elkaar en doe je alsof het je kinderen zijn.

  Lees meer >> | 501 keer bekeken

 • beste lezer / ode aan Paul Citroen

  16 maart 2021

  Als grote fan van de Nederlanse schilderkunst beste lezer, ging ik met enkele vrienden in het jaar 2004 naar Brussel waar een Appel- tentoonstelling liep. Zoals steeds was het weer een voltreffer en genoten van Appel zijn detijds meer recente werk maar zeker van de werken uit de Cobra-tijd ( 1951-1952 ). Maar wat ik je wil vertellen is dat ik in de namiddag plots niet meer au sérieux werd genomen door mijn vrienden toen ik hen vertelde dat ik wel eens naar een tentoonstelling zou willen gaan van Citroen. Ik zei nog jawel, Paul Citroen, maar ik werd niet ernstig genomen beste lezer en dat is jammer. Een laatste poging door te zeggen dat hij betrokken was bij legendarische groeperingen als Der Sturm en de Dada beweging en dat hij Klee en Kandinsky kende mocht niet baten. Geloof me beste lezer, Paul Citroen is een even groot monument als Karel Appel, al mag je ze niet vergelijken.

  Lees meer >> | 365 keer bekeken

 • beste lezer / helden

  15 maart 2021

  Terwijl mijn verf droogt, schrijf ik onwennig mijn eerste blog.

  Door omstandigheden waar ik nu niet meer kan over vertellen ben ik sinds een jaar voltijds kunstenaar. Het woord kunstenaar vervang ik wel liever door plasticien zoals één van mijn helden namelijk Marcel Broodthaers het ook liever hoorde. Stel dat we geen helden hadden, geen wroeters die een poging deden om te spitten in de grond van de maatschappij, dicht of ver van huis en stel dat wij als gevoelige kijkers voor al dat schoons geen poging zouden doen om daar aan verder te werken, dan zouden we verzanden in een onmetelijke leegte. Elk van ons als proberende artiest past in de stamboom van onze voorgangers en als iemand de opmerking maakt dat je kunst lijkt op het werk van een ander, dan zeg je maar dat je tot de familie-stamboom behoort van die kunstenaar en dat je de familie-waarden verder zet. Daarom beste lezer ben ik gelukkig wanneer ik hier al die pogingen zie van mensen die investeren in zich zelf en zich tonen als verzet- strijders tegen het lelijke gedrocht van pijn en onbegrip.

  Lees meer >> | 359 keer bekeken

 • beste lezer / geluksgevoel

  15 maart 2021

  Op de valreep van deze dag wil ik je toch nog meegeven dat het geluksgevoel bekomen uit één enkele lijn bestaat. De lijn waarover ik spreek is geen toevalstreffer maar een weloverwogen éénmalige trek met mijn potlood dwars doormidden van het schilderij, waarvan ik de achtergrond ook op een doorgronde manier had voorbereid. Niets speciaal hoor ik je zeggen ware het niet dat ik vorige donderdag een man zag kijken tot op 5 cm van het doek om te kunnen oordelen of het een getekende lijn was ofwel een barst in de onderliggende verflagen.Toen wist ik zeker dat ik mijn eigen onvervalste Barnett Newman had gemaakt zonder afplaktape en evenzeer tijdloos, meer nog, ik had voor't eerst het gevoel dat ik een optische illusie had gecreëerd en dat lukt me niet elke dag. Beste lezer, uren heb ik al gekeken naar die éne lijn.

  Lees meer >> | 360 keer bekeken